Merk je weleens dat de manier waarop collega’s met elkaar omgaan niet altijd soepel verloopt? Of denk je achteraf: dit hadden we anders moeten aanpakken of onderling moeten bespreken? Deze verbale conflicten kunnen leiden tot onveilige werksituaties. Net als roddelen, pesten en discriminatie. Dit zorgt voor onnodige stress en belemmeringen in het werkproces. Vind jij sociale veiligheid ook een belangrijk onderwerp, maar weet je niet wat jij kan doen? Met dit project zet je concrete stappen om deze spanningen aan te pakken en samenwerkingen te verbeteren om zo een veilige werkomgeving te creëren.
Dit project helpt je om sterke, sociaal veilige en betrokken teams te vormen in jouw organisatie. Dat doen we door samen te werken en kennis te delen. Met elkaar creëren we een werkomgeving waarin iedereen zich prettig, gerespecteerd en gehoord voelt. Een omgeving waarin je lastige gesprekken op een goede manier kunt voeren en waarin de werkprocessen en onderlinge omgang verbeteren.
Hoe doen we dat?
Je kunt deelnemen aan het online lerend netwerk, dat bestaat uit drie bijeenkomsten. Ten tweede kun je je opgeven voor de projectgroep ´samen aan de slag´. Hieronder lees je meer over deze onderdelen.
1. Online lerend netwerk: leren van elkaar
Werk jij als zorgprofessional, begeleider, gedragsdeskundige, therapeut, HR-medewerker, leidinggevende of in een andere ondersteunende rol in de gehandicaptenzorg? Ben je benieuwd hoe je de sociale veiligheid op jouw werkplek kunt versterken? Deel je ervaringen met sociaal veilig en onveilig gedrag en ontdek het online lerend netwerk over sociale veiligheid en teamdynamiek!
Elk kwartaal komen we samen met collega’s uit de hele sector. StAG organiseert drie bijeenkomsten van 1,5 uur waarin we samen ontdekken hoe we een positieve teamcultuur kunnen versterken. Deelname kan op jouw eigen manier: je kunt passief luisteren of actief deelnemen, zonder dat jouw naam of gezicht zichtbaar hoeft te zijn.
Vooraf nodigen we je uit om anoniem jouw dagelijkse praktijkervaringen te delen: waar loop je tegenaan, en hoe ervaar jij sociale veiligheid op de werkvloer? Met deze persoonlijke inzichten van jou en je collega’s, vanuit alle lagen van de organisatie, werken we samen met experts aan een veilige en prettige werkomgeving.
De drie online bijeenkomsten vormen samen een reeks, waarbij elke sessie waardevol is op zichzelf. Je kunt deelnemen aan één of meerdere bijeenkomsten, afhankelijk van wat voor jou het beste werkt. De data van de bijeenkomsten zijn:
- Woensdag 15 januari, van 09:30 tot 11:00
- Woensdag 5 maart, van 09:30 tot 11:00 uur
- Woensdag 4 juni, van 09:30 tot 11:00 uur
Aanmelden voor één (of meer) van de bijeenkomsten
2. Projectgroep: samen aan de slag
Geef jij leiding aan een team of organisatie in de gehandicaptenzorg, en ben je nieuwsgierig hoe het gesteld is met de sociale veiligheid in jouw organisatie? Meld je dan aan voor de projectgroep!
Wij zijn op zoek naar 6 organisaties die de sociale veiligheid graag willen bevorderen. Samen onderzoeken we de specifieke knelpunten en succesfactoren op het gebied van sociale veiligheid binnen jouw organisatie, en bieden we inzichten in factoren die sociale veiligheid beïnvloeden. Het gaat vooral om een gesprek over dit thema, met kleine aanpassingen zonder ingrijpende cultuurveranderingen.
Deze inzichten bieden je handvatten voor concrete oplossingen binnen jouw organisatie. Om een goed beeld te krijgen van de situatie voeren we gesprekken met de leidinggevende, HR en ongeveer acht één-op-één interviews van een uur met medewerkers en nemen we een korte vragenlijst af. De uitkomsten delen we anoniem binnen het online lerend netwerk, zodat ze als praktische handvatten kunnen dienen voor de hele sector.
…Let op: het is wenselijk ook deel te nemen aan het online lerend netwerk, zodat inzichten uit de projectgroep meegenomen kunnen worden in het netwerk en andersom. Aanmelden voor de projectgroep kan onderaan het aanmeldformulier van het lerend netwerk.
Wat levert de projectgroep jouw team op?
- Inzichten op maat: Je identificeert gezamenlijk knelpunten en ontvangt oplossingen die specifiek aansluiten bij jouw organisatie, met een focus op sociale veiligheid.
- Tools en werkvormen: Je krijgt toegang tot praktische hulpmiddelen en werkvormen om effectief met uitdagingen om te gaan en je team te versterken.
- Bijdragen aan de sector: Je versterkt niet alleen je eigen team, maar draagt ook bij aan de sector door inzichten en succesvolle praktijken te delen. Deze best practices worden beschikbaar gesteld in een interactieve app in spelvorm.
Wat vragen we van jou?
- 1 tot 3 gesprekken van een uur met het team dat verantwoordelijk is voor sociale veiligheid.
- 8 individuele interviews met medewerkers om dieper in te gaan op hun ervaringen.
- Een korte vragenlijst van 15 minuten voor de gehele organisatie.
3. Protocol grensoverschrijdend gedrag
Eind 2023 is het protocol grensoverschrijdend gedrag gepubliceerd om organisaties in de gehandicaptenzorg te ondersteunen bij het bevorderen van sociale veiligheid. Tijdens dit project gebruiken we het protocol als basis en onderzoeken we samen hoe we het concreter en praktischer kunnen maken voor de dagelijkse praktijk, zodat het onder de aandacht blijft bij iedereen in jouw organisatie.
Via dit project ontwikkel je samen met ons tools en inzichten die niet alleen jouw organisatie helpen, maar ook bijdragen aan het creëren van een veiligere werkomgeving voor de hele branche.
De uitvoerende partij van dit project is LeerGewoonte.