StAG | Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg

Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

  1. Home 
  2. Nieuws 
  3. Wees kritisch op regels in de gehandicaptenzorg

Wees kritisch op regels in de gehandicaptenzorg

24-01-2020

Samen is het mogelijk om te komen tot minder regels in de langdurige zorg. Dat was de kernboodschap van minister Hugo de Jonge (VWS) in zijn bezoek aan de snapsessie van het programma (Ont)Regel de Langdurige Zorg (ORDLZ) op 20 januari.

Bron van administratieve lasten

Tijdens de snapsessie van (Ont)Regel de Langdurige Zorg (ORDLZ) kwamen medewerkers van verschillende zorginstellingen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), het Ketenbureau i-sociaaldomein, het ministerie van VWS en het Voedingscentrum bij elkaar om te begrijpen, te ‘snappen’, wat de bron is van bepaalde administratieve lasten in de zorg. Zorgmedewerkers gaven wat voorbeelden: de vele pop-ups die ze moeten invullen in het elektronisch cliëntendossier, de stickers die ze volgens de HACCP-regels moeten aanbrengen op voedselwaren, de verschillende formulieren die ze voor verschillende gemeenten moeten invullen bij de zorginkoop.

Kritisch zijn

De Jonge denkt dat zorginstellingen door bepaalde interpretatie van wetgeving soms meer regels instellen dan bedoeld en dat ze zichzelf bijvoorbeeld na een incident regels opleggen. Maar hij realiseert zich ook dat hij en zijn ambtenaren zorgen voor administratieve lasten. Als voorbeeld noemt hij het woonplaatsbeginsel. ‘Een draak van een regelgeving’, vindt hij. In de praktijk is namelijk vaak moeilijk te bepalen welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor de zorg. Hij belooft die regeling te wijzigen. Ook roept hij instellingen op om kritisch te zijn op alle administratieve verplichtingen van buitenaf die ze tegenkomen. ‘Als u wilt optrekken tegen regeldruk in de langdurende zorg, dan vindt u in mij een bondgenoot.’ Doe het wel samen, is zijn advies.

Over (Ont)Regel de Langdurige Zorg

In het programma (Ont)Regel de Langdurige Zorg werkt StAG samen met Vilans, het ministerie van VWS en landelijke organisaties aan minder regeldruk en meer tijd voor zorg. Dat gebeurt onder meer in regionale schrap- en snapsessies waarin het ‘snappen, schrappen en verbeteren’ van regels en processen centraal staat. De resultaten uit deze bijeenkomsten worden gedeeld met het veld. Ook (Ont)Regelen? Bekijk de toolkit Minder papier, meer tijd voor zorg en de goede praktijkvoorbeelden van Vilans.

Zelf een schrap- of snapsessie volgen? Ook in 2020 zijn er gratis schrap- en snapsessies voor gehandicaptenzorg. Bekijk de beschikbare data en meld u aan!

terug naar boven

Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg | Lange Voorhout 13 | 2514 EA Den Haag | T: (070) 376 57 29 | E: stag@caop.nl