StAG | Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg

Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

  1. Home 
  2. Nieuws 
  3. Actuele cijfers van arbeidsmarktontwikkelingen in de gehandicaptenzorg

Actuele cijfers van arbeidsmarktontwikkelingen in de gehandicaptenzorg

27-01-2020

Hoe kunnen we het werkplezier van zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg versterken? Hoe zorgen we ervoor dat ze in onze sector willen blijven werken? Het overzicht van de arbeidsontwikkelingen in 2019 laat zien dat die vraag actueel is. Met de aanpak ‘van werkdruk naar werkplezier’ van de StAG kunt u hierover met uw medewerkers in gesprek om antwoord te krijgen op deze (en andere) vragen.

Ander werk

De arbeidsonderzoeken laten zien dat in 2019 ruim een kwart van de werknemers in de Gehandicaptenzorg op zoek was naar ander werk en dat 37% binnen vijf jaar weg wil. Een van de redenen waarom ze weg willen is dat ze veel agressie ondervinden van cliënten en/of hun omgeving. In de Gehandicaptenzorg is meer dan in andere sectoren van Zorg en Welzijn sprake van agressie. Vooral fysieke agressie is hoger dan gemiddeld.

Vacatures

Bijna de helft (46%) van de werknemers vindt de werkdruk te hoog, vooral door de stijgende complexiteit van het werk , en openstaande vacatures. Verzuim is een van de gevolgen. Bij een kwart van de mensen die verzuimen, is het verzuim (deels) het gevolg van het werk. De werkdruk en het feit dat het werk lichamelijk en emotioneel zwaar is, zijn de belangrijkste oorzaken van verzuim. Lees meer in de infographic en veldarena Gehandicaptenzorg 2019.

Aanpak van werkdruk naar werkplezier

Vandaag is het de dag van het werkplezier in de zorg. Een mooie dag om extra aandacht te besteden aan werkplezier en hierover in gesprek te gaan met uw collega’s . Wilt u het werkplezier in uw organisatie vergroten, maar weet u niet zo goed hoe? Doe mee met de aanpak Van werkdruk naar werkplezier. Daarin werkt u aan een gezond en veilig organisatieklimaat waarin medewerkers werkdruk bespreekbaar maken én houden. Dat levert meer werkplezier op en minder verzuim. De StAG helpt u met deze dialoogaanpak in drie stappen om van werkdruk te komen tot werkplezier. Lees meer over de aanpak en doe mee!

terug naar boven

Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg | Lange Voorhout 13 | 2514 EA Den Haag | T: (070) 376 57 29 | E: stag@caop.nl