Wist je dat maar liefst één op de zeven werknemers burn-outklachten heeft (CBS)? Dit kan ontstaan wanneer je veel druk op het werk ervaart en je werk-privébalans uit het oog verliest. Ook binnen de gehandicaptenzorg is werkdruk een uitdaging. Tijdens de Week van de Werkstress (13 t/m 17 november) hebben we nuttige tips voor je verzameld om werkstress te verminderen en je werk-privébalans te verbeteren:
- Informatie over werkdruk en werkplezier: doe je voordeel met duidelijke en luchtige informatie over werkdruk én werkplezier. En leer hoe je het plezier kunt vergroten. Bekijk de Brochure ‘Fluiten voor beginners’
- Beoordeel je werk-privébalans: ga na in hoeverre je werk- en privéleven met elkaar in balans zijn. Welke invloed hebben ze op elkaar? En hoe positief is het resultaat? Gebruik de Oefening werk-privébalans.
- Test je Werkplezier: doe een eenvoudige test om te zien hoe het gesteld is met je werkplezier en ontvang tips om dit te verhogen. Ga naar de Test plezieropjewerk.nl.
- Meet je werkdruk: beoordeel via verschillende tests je werkdruk en stressniveau en leer signalen en oorzaken te herkennen. Ontvang ook waardevolle tips over assertiviteit, denkgewoonten en timemanagement op de website van nu-even-niet.
- Identificeer je energievreters: ga, eens na waar jij plezier van krijgt op je werk en in je privéleven. Bijvoorbeeld aan de hand van de zeven bronnen van arbeidsvreugde. Welke zijn voor jou het belangrijkst?
- Experimenteer met positiviteit: probeer de komende weken een positief experiment uit. Geef dagelijks drie complimenten, schrijf drie positieve ervaringen op in een “succes-schrift”. Evalueer na drie weken wat dit je heeft opgeleverd.
- Maak een eigen werkplezierdoos. Besteed bewust aandacht aan wat goed gaat en energie geeft door symbolen hiervan in een doos te stoppen. De inhoud van je doos is bedoeld om je te helpen op momenten dat het even wat lastiger gaat. Inspiratie nodig? In deze werkvorm vind je aansprekende suggesties.
- Beloon jezelf met een ontspanningsmoment. Druk-druk-druk? Neem tóch de tijd voor pauzes en ontspanning. Neem bijvoorbeeld regelmatig 1 minuutje pauze met een minimomentenkaartje.
- Ga in gesprek over werkplezier. Overleg met je collega’s en leidinggevende hoe je het werk zó kunt organiseren dat iedereen er energie van krijgt. Samen werken aan werkplezier is beter en leuker dan in je eentje!