Laten we het taboe doorbreken!

25 juli 2024

Arbeidsmarktgehandicaptenzorg

Ik denk dat iedereen het wel kent: de maandelijkse hormonale schommelingen die je leven behoorlijk kunnen beïnvloeden. Van menstruatie tot overgang; deze natuurlijke processen stellen je fysieke en mentale welzijn flink op de proef. Maar waarom vinden we het nog steeds moeilijk om hier open over te praten op de werkvloer? Waarom is het eenvoudiger om bij je collega’s aan te geven dat je moe bent, hoofdpijn hebt of je niet lekker voelt in plaats van te vertellen dat je zo’n last hebt van opvliegers of zo’n pijn in je buik hebt van je ongesteldheid? Bijna iedere vrouw krijgt in haar leven wel eens te maken met hormonale klachten. Wordt het niet eens tijd om dit onderwerp uit de taboesfeer te halen en er het gesprek over aan te gaan?

Als je last hebt van pijnlijke krampen, migraine, vermoeidheid of stemmingswisselingen tijdens je menstruatie, dan is het logisch dat het moeilijk kan zijn om je werk goed uit te voeren. Zo ook tijdens de overgang waar je onder andere te maken kunt krijgen met opvliegers, nachtelijk zweten, vergeetachtigheid en concentratieproblemen, waardoor het lastiger wordt om iedere dag vol energie en motivatie op je werk te verschijnen.

Het is zo belangrijk dat we hierover het gesprek met elkaar aan durven gaan. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor jouw werkgever. Uiteindelijk kan het niet bespreken van deze problemen ook voor hen leiden tot verminderde productiviteit, hoger ziekteverzuim en zelfs het door jou vroegtijdig verlaten van de arbeidsmarkt. Daar heeft niemand iets aan. Jij verliest een prachtige baan en zij verliezen een fantastische medewerker. Tip nummer 1 is dan ook voor werknemer en werkgever: probeer eens met elkaar hier het gesprek over aan te gaan en zoek samen naar een oplossing. Onderzoek of werktijden aangepast kunnen worden als je slecht slaapt. Of stress op het werk voor jou wat gereduceerd kan worden, zodat klachten verminderen of dat professionele hulp ingeschakeld kan worden.

Hormonale klachten hoeven geen struikelblok te zijn op de werkvloer. Door open te zijn en samen te werken aan oplossingen, kan er een werkomgeving gecreëerd worden waarin iedereen zich ondersteund en begrepen voelt. Hierbij een aantal tips voor het creëren van zo’n werkomgeving.

  1. Bewustwording en educatie: kennis kan leiden tot het vinden van oplossingen. Vraag aan je leidinggevenden of HR of er een training, workshop of informatiesessie georganiseerd kan worden om te informeren over de impact van hormonale klachten. Dit creëert begrip en empathie.
  2. Aanpassing op de werkplek: kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken, zoals flexibele werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken, een ventilator op je bureau of een rustruimte op kantoor. Deze maatregelen kunnen jou helpen om jouw klachten te verminderen.

Laten we met elkaar het gesprek aangaan, de taboes doorbreken en elkaar de ruimte geven om hormonale klachten bespreekbaar te maken, zodat iedereen met plezier naar het werk kan blijven gaan.

Catherine Martens, Care for Women