Veel Nederlanders vervullen een cruciale rol in de samenleving als mantelzorger, onder wie ook medewerkers in de gehandicaptenzorg. Cijfers laten zien dat het aandeel mantelzorgers in Nederland afneemt, terwijl de gemiddelde mantelzorgtijd per week toeneemt. Ook ervaren steeds meer mantelzorgers een hoge belasting. In een nieuw artikel en een infographic van AZW worden belangrijke cijfers en ontwikkelingen rondom mantelzorg binnen Nederland uitgelicht.
Mantelzorgers dragen zorg voor een bekende uit de omgeving, zoals een partner, ouder, kind, buur of vriend als deze persoon voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is. Deze zorg kan bestaan uit het huishouden doen, wassen en aankleden, gezelschap houden, vervoer of geldzaken regelen.
Wat valt op?
- De afgelopen jaren is het aandeel mantelzorgers in Nederland afgenomen. In 2015 gaf 14,9% van de Nederlanders van 16 jaar en ouder aan mantelzorg te verlenen; in 2023 daalde dit percentage naar 12,7%.
- Het grootste aandeel mantelzorgers in Nederland is vrouw: in 2023 was 61% van de mantelzorgers vrouw en 39% man. Ook besteden vrouwen gemiddeld meer tijd aan mantelzorg dan mannen.
- Het gemiddeld aantal uren dat mantelzorgers per week aan mantelzorg besteden, is gestegen van 11,3 uur in 2015 naar 13,2 uur in 2023. Dit is een toename van bijna 2 uur per week. De stijging in tijdsbesteding is twee keer zo groot onder vrouwen als onder mannen.
- Werknemers in de sector zorg en welzijn verlenen vaker mantelzorg dan werknemers in andere sectoren. Van alle werkenden in Nederland van 18 jaar en ouder heeft één op de acht (12,4%) naast hun baan ook mantelzorgtaken. Bij werknemers in zorg en welzijn is dit percentage 18,7%.
- Eind 2023 gaf 1 op de 3 mantelzorgers in de sector zorg en welzijn aan (veel) problemen te ervaren bij de combinatie van werk en mantelzorg.
Verder lezen
In het nieuwe artikel van AZW over mantelzorg in Nederland en bijbehorende infographic vind je een volledige analyse. In het AZW-programma werken het ministerie van VWS, StAG en acht andere arbeidsmarktfondsen in zorg en welzijn samen om betrouwbare, onafhankelijke informatie te bieden over de arbeidsmarkt. Zo kunnen beleidsadviseurs en bestuurders goede beslissingen nemen, tijdig actuele knelpunten signaleren en anticiperen op toekomstige trends.