Op 5 maart was de tweede bijeenkomst van het lerend netwerk over sociale veiligheid. Deelnemers kwamen samen, deelden praktijkervaringen en gaven aan welke normen en gedragingen prioriteit verdienen binnen hun organisatie. In deze terugblik lees je de highlights van de bijeenkomst en vind je de opname en de presentatie terug.
In deze tweede bijeenkomst ontdekten we hoe je als team concreet aan de slag kunt gaan met thema’s als aanspreken en preventie. We gingen met elkaar aan de slag en kwamen erachter hoe je binnen je team effectiever kunt samenwerken om sociale veiligheid te bevorderen.
Wat is sociale veiligheid?
Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat sociale veiligheid ontstaat wanneer medewerkers en cliënten zich veilig voelen op de werkvloer. Zoals in het protocol grensoverschrijdend gedrag
Beschreven staat speelt professioneel gedrag hierin een cruciale rol: respectvol, vriendelijk en beleefd omgaan met collega’s en cliënten draagt bij aan een veilige werkomgeving. Toch is er vaak een kloof tussen de waarden die organisaties belangrijk vinden en het daadwerkelijke gedrag op de werkvloer.
Cultuur is gedrag
Samen bespraken we wat de termen: cultuur en normen betekenen en hoe die invloed hebben op sociale veiligheid. Cultuur bestaat uit gedeelde gedragingen en ongeschreven regels. Normen bepalen wat als normaal en belangrijk wordt gezien. Toch is er vaak een verschil tussen wat we belangrijk vinden (waarden) en hoe we ons gedragen (normen). We delen dezelfde waarden, maar hoe we die in de praktijk brengen, kan verschillen. Deelnemers onderzochten welke normen binnen hun organisatie herkenbaar zijn en waar ze mee aan de slag willen. Eén opvallende conclusie was: “De zorg gaat voor, maar ons welzijn telt ook mee.”
Aanspreken als norm
Een belangrijk onderdeel van sociale veiligheid is elkaar aanspreken op gedrag. Dit blijkt in de praktijk lastig te zijn door angst voor conflicten of onzekerheid over de eigen analyse. Effectieve feedbackmethoden, zoals het Feed Up, Feedback en Feedforward-model en Geweldloze Communicatie, kunnen hierbij helpen. Ga je aan de slag met het maken van een gedragscode? Neem elkaar, zowel medewerkers als leidinggevenden, hierin mee. Wat vindt iedereen belangrijk? Alleen zo kan ieder z’n eigen rol hierin nemen.
Kom naar de volgende bijeenkomst!
Er volgt nog één bijeenkomst op 4 juni. Tijdens deze bijeenkomst leer je hoe je als organisatie de cultuur van sociale veiligheid kunt verankeren in dagelijkse routines. Ontdek hoe je teamafspraken maakt én levend houdt voor blijvende sociale veiligheid, wissel ervaringen uit en maak een concreet actieplan voor in jouw organisatie. Ben jij erbij!? Meld je dan aan via onze website.
Samen aan de slag in projectgroepen
Naast de online lerend netwerkbijeenkomsten kunnen we ook samen met jouw organisatie aan de slag. Samen met jouw team onderzoeken we de specifieke knelpunten en succesfactoren op het gebied van sociale veiligheid, en bieden we inzichten in factoren die sociale veiligheid beïnvloeden. Deze inzichten bieden je handvatten voor concrete oplossingen binnen jouw organisatie. Om een goed beeld te krijgen van de situatie voeren we 2 gesprekken met de leidinggevende en HR en ongeveer zes tot acht één-op-één interviews van een uur met medewerkers en nemen we een korte vragenlijst af. Meer weten? Kijk voor meer informatie op de website.