Op 15 januari was de eerste bijeenkomst van het lerend netwerk over sociale veiligheid. Met 30 deelnemers gingen we dieper in op dit thema: wat vinden we oké en wat vinden we niet oké? We keken ook naar de praktijk: wat kan het protocol grensoverschrijdend gedrag betekenen? Een bijeenkomst die hard nodig is, want wist je dat er in 2023 een toename van 71% was in pesten ten opzichte van 2021? In deze terugblik lees je de highlights van de bijeenkomst.
In deze eerste interactieve bijeenkomst werd er volop kennis gedeeld. Deelnemers namen de tijd om hun ervaringen te delen, situaties uit de organisatie te bespreken en beantwoordden diverse stellingen. Zodat zij na afloop van de bijeenkomst naar huis gingen met kennis over de verschillende vormen van ongewenst gedrag, hoe andere organisaties hierover denken, over de mogelijke oorzaken van sociaal onveilig gedrag en over de signalen van een onveilige omgeving.
Stimuleer sociaal veilig gedrag
Wat betekent sociaal veilig gedrag? Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat privésituaties en betrokkenheid een rol spelen. We hebben allemaal veel begrip voor elkaars privéleven, we kennen elkaars privéleven en zien elkaar soms ook buiten werktijd. Zorg dan juist voor positieve gesprekken hierover in plaats van roddelen. En als er onderling iets wringt? Maak het bespreekbaar en praat niet over elkaar, maar met elkaar. Dergelijke voorbeelden die sociale veiligheid juist stimuleren vind je ook terug in de presentatie.
Ongewenst gedrag in de praktijk
Uiteraard zijn we ook ingegaan op ongewenst gedrag. Wat betekent dat in de praktijk en hoe zie je het terug op de werkvloer? Deelnemers gaven diverse voorbeelden die zij op de werkvloer zien terugkomen. Mogelijk ontstaat dat gedrag ook doordat er vandaag de dag wel vijf generaties aanwezig zijn op de werkvloer. Dit zorgt voor verschillen in communicatiestijl en in omgang met hiërarchie. In de presentatie staat omschreven waar ongewenst gedrag vandaan komt en wat het grijze gebied van grenzen is. Met als conclusie: een veilige werkomgeving vraagt erom dat we (soms lastige) gesprekken met elkaar blijven aangaan.
Samen naar een veilige werkomgeving
Hoewel de deelnemers allen bekend zijn met het Protocol grensoverschrijdend gedrag, blijkt dat veel medewerkers niet bekend zijn met het protocol. Hoe kunnen we dit laten leven onder medewerkers? Welke handvatten zijn er voor het voeren van een (moeilijk) gesprek? In de volgende bijeenkomst besteden we hier aandacht aan. Je kunt je ook opgeven voor de werkgroepen om concreet met sociale veiligheid aan de slag te gaan. Met als einddoel dat we straks samen nieuwe inzichten hebben opgedaan die organisaties een veiligere werkomgeving helpen creëren.
Kom naar de volgende bijeenkomst!
Er volgen nog twee bijeenkomsten. De eerstvolgende bijeenkomst is op 5 maart. Tijdens deze bijeenkomst leer je als team aan de slag te gaan met sociale veiligheid, leer je preventie praktisch te maken en hoor je hoe de inzichten uit onderzoeken jou kunnen helpen. Ben jij erbij!? Meld je dan aan via onze website.