Terugblik webinar ´Hormonen: zijn mannen en vrouwen zo verschillend?´

3 mei 2024

Arbeidsmarktgehandicaptenzorg

Wat betekenen de verschillen tussen man en vrouw voor het stellen van diagnoses, maken van behandelplannen en voorschrijven van medicatie? En zijn mannen en vrouwen wel echt zo verschillend als het op hormonen aankomt? Die vragen werden beantwoord tijdens het webinar op 23 april.

Dit webinar was de eerste in de reeks voor de campagne ´Impact van hormonale klachten op het werk´. Met als onderwerp: de verschillen tussen vrouwen en mannen. Niet alleen in lichaamsbouw, maar ook in hormonen en hormonale cycli. Hoewel de samenstelling van de geslachtshormonen identiek is, zit er een verschil in het hormoon dat overheerst. Doordat bij vrouwen oestrogeen overheerst en bij mannen testosteron bestaan er verschillen tussen man en vrouw wat betreft interesses, de mate van risico´s nemen in het leven en vriendelijkheid.

Mannelijke menopauze

Er bestaan verschillen in de hormonale cycli van een man en een vrouw. Maar toch is er zoiets als de mannelijke menopauze, genaamd de andropauze/penopauze. Waar de overgang van vrouwen ongeveer 10 jaar duurt, kan die van mannen wel 20 jaar duren. Naarmate zij ouder worden neemt de testosteronproductie af. Dit kan net als bij de vrouwelijke overgang leiden tot klachten als het concentratieverlies, energie-afname en spierafbouw.

Bikinivisie in de zorg

Dus als mannen en vrouwen zo verschillen, waarom is er dan zo weinig aandacht voor dit verschil in de gezondheidszorg? Medische kennis is vooral gebaseerd op het mannenlichaam, evenals geneesmiddelenonderzoek. Terwijl de diagnose en klachten van een vrouw heel anders kunnen zijn. Er is dan ook een sterke roep vanuit de gezondheidszorg en wetenschap voor meer ´genderspecifieke´ zorg.

Als werkgever of medewerker in de gehandicaptenzorg kun je hieraan bijdragen door stil te staan bij de impact van hormonale klachten. Duik samen met ons in de wereld van hormonen. Doe waardevolle informatie op via de gratis webinars, podcasts, video´s en columns. Hiermee kun je klachten herkennen, verminderen en werkplezier vergroten.

Terugblik bekijken

Heb jij dit webinar gemist en wil je deze graag terugkijken? Dat kan via deze link.