Op woensdag 12 februari was het tweede webinar van de collegetour toekomstbestendig plannen. In dit webinar kregen alle aanwezigen de ins en outs van het Balansverlof te horen. Wat staat er in de cao en hoe kun je het Balansverlof als organisatie in goede banen leiden? Bekijk de opname van het webinar of lees de terugblik om daar een antwoord op te krijgen.
Sinds 1 januari 2023 is het Balansverlof van kracht, de opvolger van de PBL-uren. Het Balansverlof geeft medewerkers (naar rato) 57 uur per jaar om hun vitaliteit en werkplezier te vergroten. Bijvoorbeeld door tijdig afstand te nemen van het werk als de privésituatie hier om vraagt of door het Balansverlof in te zetten voor loopbaanoriëntatie en persoonlijke ontwikkeling.
De uitdagingen van het Balansverlof
Maar het Balansverlof brengt naast de voordelen ook uitdagingen met zich mee voor managers. Zo kan het ingewikkeld zijn als medewerkers dit verlof sparen en ineens willen opnemen op een moment dat eigenlijk niet goed uitkomt. Of wanneer medewerkers ervoor kiezen om dit bedrag plots te laten uitbetalen, waardoor het een grote kostenpost wordt wat niet altijd gereserveerd is.
Wil je weten hoe je deze uitdagingen kan tackelen? En hoe je het Balansverlof zo kan plannen dat je inzicht hebt in het overschot en de tekorten? Kijk dan het webinar terug of bekijk de presentatie. In het webinar hoor je ook hoe Mandy, manager HR Adviesteam bij Ipse de Bruggen, binnen haar organisatie met het Balansverlof omgaat.
Kom ook naar het volgende webinar
Op woensdag 26 maart is het volgende webinar. In dit webinar hoor je meer over de mogelijkheden om voor langere diensten te zorgen. Uiteraard met oog voor de voor- en nadelen, want het traject om structureel tot langere diensten te komen is er één met pieken en dalen. Je hoort de ervaringen uit de praktijk van een collega en instelling uit de gehandicaptenzorg. Verzeker jezelf van een plekje voor dit webinar door je direct aan te melden.