Gespreksformulieren en modellen die jou ondersteunen bij het goede gesprek

Een fijne werksfeer in een team of organisatie hangt sterk samen met goed werkgeverschap. De basis hiervoor is het voeren van een goed gesprek. Dit kan een gesprek zijn tussen medewerkers en leidinggevenden, maar ook tussen medewerkers en HR-professionals. Om het voeren van een goed en gelijkwaardig gesprek binnen veilige kaders te stimuleren, heeft StAG in samenwerking met Bloeij een aantal gespreksformulieren en modellen beschikbaar gesteld, die jou hierbij ondersteunen.

Gespreksformulieren

Format – Doelgerichte gesprekken voeren
Effectieve communicatie is essentieel voor wederzijds begrip, voldoening en het behalen van resultaten. Door doelgerichte gesprekken te voeren, verbeter je de communicatie tussen mensen, zowel individueel als in groepsverband. Dit format helpt medewerkers en leidinggevenden om het gesprek voor te bereiden, het doel van het gesprek goed over te brengen en het gesprek samen te vatten.

Format – Grow Methode
De GROW-methode is een vierstappenplan, gericht op een coachende manier van gespreksvoering. Het helpt je als leidinggevende om de juiste vragen te stellen. Dit format helpt je bij het formuleren van een concreet en haalbaar doel, wat de mogelijkheden zijn om dit doel te behalen en het maken van een stappenplan. Hiermee werk je op een positieve en doelgerichte manier aan groei en succes van de medewerker. Je kunt dit formulier gezamenlijk invullen of de medewerker vult het formulier eerst in en bespreekt het daarna met de leidinggevende.

Format – Het Goede Gesprek
Dit format helpt je bij het voeren van het goede gesprek met je medewerker. Het is gebaseerd op het Bloeij-model. In dit model staat de mens centraal. Want je kunt alleen groeien als alle factoren van het model met elkaar in balans zijn. Door samen in gesprek te gaan over de thema’s uit het model kunnen jij en je medewerker goede afspraken maken om het werkvermogen, de inzetbaarheid en de gezondheid te verbeteren!

Format en handleiding 360 graden feedback
Het geven en ontvangen van feedback stimuleert de ontwikkeling van medewerkers, versterkt de organisatie en bevordert ‘het goede gesprek’. De 360-graden feedbackmethode is hiervoor een effectieve methode. Dit format bevat een laagdrempelige light-versie en een uitgebreidere variant die meer sturing biedt en diepere inzichten geeft in talenten en verbeterpunten.

Modellen

Bloeij Model – met toelichting
Het Bloeij-model helpt medewerkers groeien en bloeien door balans tussen mens- en omgevingsfactoren te bevorderen. Gebaseerd op wetenschappelijke modellen zoals het Huis van Werkvermogen en Positieve Gezondheid, richt het zich op welzijn en werkvermogen. Hoe beter de balans, hoe beter medewerkers omgaan met veranderingen. Werkgevers spelen hierin een belangrijke rol, zowel bij herstel als bij preventie, om duurzame groei te stimuleren.

De Cirkel van Invloed – met toelichting
De cirkel van invloed helpt mensen bij het onderscheiden van situaties waarin ze daadwerkelijk iets kunnen veranderen van die waarin ze dat niet kunnen. Dat kan natuurlijk erg nuttig zijn in zowel professionele als persoonlijke context. Het model ondersteunt zelfreflectie en helpt bij stressmanagement en efficiënter werken.

Generatiemanagement – met toelichting
Wat ontzettend helpt bij het voeren van goede en veilige gesprekken is als je de ander begrijpt, écht begrijpt. Generatiemanagement helpt organisaties (en leidinggevenden) om verschillende generaties op de werkvloer te verbinden. Het is een strategische aanpak die organisaties helpt om gebruik te maken van de verschillende kwaliteiten van diverse generaties. Het model van generatiemanagement vraagt om bewuste aandacht voor de verschillen tussen generaties. Het doel? Een meer inclusieve en productieve werkomgeving.

Huis van Werkvermogen – met toelichting
Het Huis van Werkvermogen visualiseert hoe fysieke, mentale en sociale factoren het werkvermogen beïnvloeden. Het model helpt inzicht te krijgen in wat bijdraagt aan gezonde, productieve en gemotiveerde medewerkers. Door als organisatie en leidinggevende aandacht te besteden aan alle lagen, bouw je samen aan duurzame inzetbaarheid en werkplezier.

Positieve Gezondheid – met toelichting
Dit model stelt dat gezondheid niet alleen gaat om de afwezigheid van ziekte, maar om het vermogen van mensen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Het model bestaat uit zes dimensies, die samen een brede invulling geven aan gezondheid. Door de brede kijk op welzijn van Positieve Gezondheid kunnen organisaties en leidinggevenden bijdragen aan meer veerkracht, betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers.

Psychologische Veiligheid – met toelichting
Psychologische veiligheid op het werk betekent dat medewerkers zich vrij voelen om zichzelf te zijn, fouten te maken en hun mening te uiten zonder angst voor negatieve gevolgen. Dit bevordert betrokkenheid, innovatie, samenwerking en duurzame inzetbaarheid. In dit model lees je wat je als organisatie en als leidinggevende kunt doen.